Kolapaj med grekisk grädde
Kolapaj med grekisk grädde
10-12 bitar
Botten:
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
125g smör
2 msk kallt vatten
2 msk strösocker
Rivet skal från 1 lime
Fyllning:
1 burk kondenserad mjölk (~400g)
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
125 g smör
Rivet skal från 1 lime
Grekisk grädde:
3 dl vispgrädde
1 ½ dl grekisk yoghurt 10%
2 tsk vaniljsocker
Lite rivet limeskal
Blanda ingredienserna till bottnen i en matberedare. Knåda samman det sista för hand så att det blir en slät deg. Kavla ut på mjölat underlag och lägg i en pajform på ca 23 cm i diameter. Nagga lätt låt stå kallt i ca 20-30 min. Sätt ugnen på 175°. Klä kanterna med aluminiumfolie för att undvika att de sjunker ner (ta bort efter halva gräddningstiden). Grädda i ca 30 min tills den börjar få lite färg.
Blanda alla ingredienser till fyllningen i en kastrull. Rör på medelhög värme tills smeten blivit slät, tjocknat och mörknat i färg, ca 15-25 min.
Häll ner den varma smeten i det varma pajskalet och låt svalna och stelna.
Vispa grädden och vaniljsockret och vispa sedan ner yoghurten och limeskal.
smaskens!